4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250ml bulionu (może być z kostki)
120g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
Kotlety opłukać, osuszyć, rozbić lekko tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
Cebulę bardzo drobno posiekać, usmażyć na łyżce masła i ostudzić. Wbić jaja, wymieszać.
Panierować kotlety w roztrzepanych jajach wymieszanych z cebulą, a następnie w tartej bułce. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć kotlety z obu stron na złoty kolor.
Przyrządzić zasmażkę: podrumienić mąkę na łyżce masła, rozprowadzić zimnym bulionem. Dodać chrzan, zagotować i zalać sosem kotlety.
Przykryć i dusić na małym ogniu przez około 30 minut.
Gdy kotlety będą miękkie, przełożyć na ogrzany półmisek. Podawać z sosem musztardowym, pieczonymi lub smażonymi kartoflami i gotowaną kapusta kiszona.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl