8 kotletów z młodej baraniny z kostką
200g parmezanu
200g pieczarek
3 łyżki masła
20g słoniny
1 cebula
2 łyżki tartej bulki
50ml bulionu
1 łyżeczka pokrojonej zielonej pietruszki
sól, pieprz
Do podania:
kartofle jako purée
czerwona kapusta
Kotlety z należy umyć, osuszyć, oczyscić, poobijać lekko tłuczkiem. Następnie doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki umyć, pokroić na plasterki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Rozgrzać masło na patelni, dodać pieczarki i cebulę. Smażyć przez ok. 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. Wsypać tartą bułkę, dodać parmezan i pietruszkę. Wymieszać.
Przygotowanym farszem posmarować kotlety. Każdy z nich nakryć cienkim plasterkiem słoniny. Skropić bulionem. Kotlety zawinąć w natłuszczony papier lub folię aluminiową.
Kotlety przełożyć do naczynia lub na ruszt piekarnika ogrzanego do temp. 190 st. C. Piec przez 30 minut. Po upieczeniu odwinąć z papieru lub folii, podawać z kartoflami purée i czerwoną kapustą.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl