4 jajka
1 mały pomidor
1/2 cebuli
1/4 ząbka czosnku
1 papryczka chilli
2 łyżki sera cheddar
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
olej do smażenia
Do podania:
placki tortilla
Papryczke chilli opiec na patelni lub nad płomieniem. Zdjąć skórkę, usunąć nasiona. Pociąć w paseczki.
Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę. Cebulę i czosnek obrać, opłukać, drobno pokroić. Zmiksować razem z pomidorem, następnie przetrzeć przez sito. Ser zetrzeć na tarce.
W garnku rozgrzać olej. Włożyć przetarte pomidory i smażyć przez 5 minut. Dodać sól, pieprz, smażyć przez następne 5 min. Zmniejszyć ogień, wlać ostrożnie jaja tak, by żółtka się nie rozlały. Doprowadzić do wrzenia, dodać pokrojone chilli i starty ser. Zmniejszyć ogień do małego i utrzymywać, aż do ścięcia jaj.
Przed podaniem położyć na każdej porcji łyżkę śmietany. Podawać z gorącymi tortillami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl