4 kwaśne jabłka
200g sera brie
3 jaja
3 łyżki śmietanki 30%
3 łyżki mleka
sok z 1 cytryny
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka cukru
2 łyżki białego wytrawnego wina
sól, biały pieprz
masło do posmarowania formy
Jabłka należy umyć, osuszyć, odkroić górną część z ogonkiem (ale nie wyrzucać - zachować), wydrążyć gniazda nasienne i trochę miąższu (ze środka). Skropić sokiem z cytryny.
Miąższ z jabłek posiekać, skropić sokiem z cytryny, dodać wino, wymieszać z drobno pokrojonym serem brie. Jabłka napełnić farszem.
Jaja roztrzepać ze śmietanką i mlekiem, doprawić solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Sosem dopełnić wydrążone, wypełnione farszem jabłka, przykryć odciętymi wcześniej wierzchami, posypać cukrem.
Żaroodporne naczynie posmarować masłem, ułożyć jabłka, wstawić do ogrzanego do temp. 180°C piekarnika na 15 minut. Podawać gorące.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl