Hache wołowe

Składniki potrawy

1200g wołowiny z kością
2 listki laurowe
40dag warzyw mieszanych (marchew, seler, pietruszka, por)
10dag cebuli
sól, pieprz
4 łyżki posiekanej zieleniny
1 białko

Przyrządzanie

Mięso oczyścić z błon i ścięgien, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem liści laurowych, gotować pod przykryciem na małym ogniu.

Warzywa umyć, oczyścić, opłukać, dodać do gotującego się mięsa. Równocześnie dodać obraną i opłukaną cebulę oraz liść laurowy. Ugotować do miękkości.

Miękkie mięso i warzywa wyjąć z wywaru. Gdy mięso nieco przestygnie, oddzielić kości. Mięso razem z ugotowanymi warzywami zemleć dwukrotnie w maszynce. Dodać surowe białko i 2 łyżki zieleniny. Wymieszać starannie, przyprawić solą i pieprzem.

Z przygotowanej masy uformować owalne wałki, zwężające się na obu końcach. wałki spłaszczyć, ułożyć na niewielkiej blasze, skropić wywarem z mięsa.

Wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 min, ale nie rumienić.

Ostrożnie wyłożyć na półmisek, posypać zieleniną.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl