Forma potrawy: Dania główne
50 dag wołowiny ( ew. wieprzowiny)
2 łyżki smalcu
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
pieprz
sól
2 cebule
1 ząbek czosnku
kminek
40 dag marchwi
1 świeża ostra papryka lub suszona suszka + 2 świeże słodkie papryki
40 dag pietruszki
1-2 pomidory
60 dag ziemniaków
Do kociołka zawieszonego nad ogniskiem włożyć pokrojoną słoninę i smalec. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i ją zeszklić.
Dodać zmieloną paprykę, zmiażdżony czosnek i dokładnie wymieszać. Dodać mięso pokrojone w kostkę i dusić około 2 minut. Dodać wody tak by mięso dusiło się we własnym sosie. Dusić aż mięso będzie prawie miękkie (ok. 40 minut).
Dodać pokrojoną paprykę, pomidory, marchewkę, pietruszkę i dusić około 15 minut. Dodać wody (gdy trzeba), pokrojone w kostkę ziemniaki, posolić, popieprzyć i dusić aż ziemniaki będą miękkie (ok. 10 minut).
Forma potrawy: Dania główne
40 dag makaronu wstążki
sól, świerzo zmielony pieprz
10 dag marchewek
5 dag pieczarek
1 dymka
1 cienki sznycel wieprzowy (około 10 dag)
1 łyżeczka oleju
60 ml bulionu
3-4 łyżki sosu sojowego
Gulasz wołowo-wieprzowy na ostro
Forma potrawy: Dania główne
po 50 dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75 dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15 dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
Forma potrawy: Zupy
kura
włoszczyzna
5 dag cebuli
2 ząbki czosnku
1 papryka
1 pomidor lub łyżeczka przecieru
pieprz, sól
1/2 kalafiora
1/2 szklanki zielonego groszku
2-3 suszone grzyby
3 litry wody
zielenina
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag soczewicy
2 ziemniaki
25 dag cukinii
25 dag porów
1/4 selera
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
4-8 łyżek soku cytrynowego
625 ml wody
olej, sól, pieprz