1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki
Pomarańczę należy wyszorować pod bieżącą, gorącą wodą, następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę zdjąć skrobaczką do jarzyn. Wycisnąć sok.
Do śmietany dodać goździki, cynamon i cukier. Do soku wyciśniętego z pomarańczy dodać likier, a następnie śmietanę.
Gotować 5 minut na małym ogniu w otwartym garnku.
Obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę delikatnie naciąć w "wachlarzyk".
Włożyć do sosu i dusić 5 minut na małym ogniu. Można podawać na gorąco lub zimno.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl