Gruszki w śmietance pomarańczowej

Składniki potrawy

1 średniej wielkości pomarańcz
3 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki
szklanka śmietany
3 goździki
szczypta cynamonu
1 łyżka cukru
4 średnie gruszki

Przyrządzanie

Pomarańczę należy wyszorować pod bieżącą, gorącą wodą, następnie sparzyć wrzątkiem. Skórkę zdjąć skrobaczką do jarzyn. Wycisnąć sok.

Do śmietany dodać goździki, cynamon i cukier. Do soku wyciśniętego z pomarańczy dodać likier, a następnie śmietanę.

Gotować 5 minut na małym ogniu w otwartym garnku.

Obrać gruszki, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę delikatnie naciąć w "wachlarzyk".

Włożyć do sosu i dusić 5 minut na małym ogniu. Można podawać na gorąco lub zimno.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl