Groszek cukrowy z ryżem i pieczarkami

Składniki potrawy

Zielony groszek cukrowy lub zwykły
Pieczarki
Cebula dymka
Kiełki sojowe świeże
Poszatkowana odrobina czosnku i imbiru
Olej do smażenia
Wino ryżowe
Szczypiorek
Ryż
Sos:
Dwie łyżeczki sosu ostrygowego
Łyżka jasnego sosu sojowego
Pół łyżeczki cukru
Dwie łyżki ciepłej wody
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
Łyżeczka mąki kukurydzianej

Przyrządzanie

Składniki na sos połączyć i rozmieszać na gładko.
Pieczarki umyć, pczyiścić, pokroić w paski - bez nóżek. Dymkę pociąć w piórka.
Rozgrzać wok i olej. Wrzucić imbir, czosnek i groszek, smażyć minutę, dodać pieczarki, smażyć dalej dwie minuty, dorzucić dymkę, smażyć przez minutę. Dorzucić kiełki sojowe, podlać winem, przesmażyć przez pół minuty, wlać sos, smażyć mieszając aż sos się rozprowadzi i zgęstnieje.
Zgasić ogień, posypać poszatkowanym szczypiorkiem, podawać z ugotowanym ryżem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl