Galaretka z wędzonego łososia i avocado

Składniki potrawy

200g wędzonego łososia
1 avocado
60g czerwonego kawioru
30ml śmietanki kremowej
20g żelatyny
500ml wywaru rybnego
100ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz

Przyrządzanie

Najpierw zalać żelatynę dwoma łyżkami zimnej wody, po czym odstawić na 15 min.

Wziąć koperek i: opłukać, drobno pokroić. Ładniejsze głązki odłożyć na bok.

Zagotować wywar z winem, rozpuścić w nim żelatynę. Gdy galareta ostygnie, pokryć dno i ścianki dobrze oziębionych foremek. Odłożone gałązki koperku i połowę kawioru ułożyć na dnie foremek, zalać cienką warstwą galarety.

Avocado obrać, usunąć pestkę, przetrzeć przez sito, dodać sok cytrynowy, śmietankę, pokrojony koperek i 150 ml płynnej galarety. Wymieszać mus, odstawić.

Łososia pokroić na 12 plastrów. Po 1 plastrze włożyć do każdej foremki, pokryć musem z avocado i nakryć pozostałymi plastrami. Zalać resztą płynnej galarety, wstawić na 2 godziny do lodówki.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl