30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy
Galaretka:
250ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny
Świeże krewetki obrać, oczyścić oraz umyć w solonej wodzie. Wrzucić do wrzątku, gotować 2-3 min. Zostawić w wodzie do ostygnięcia. (Krewetki mrożone są już zwykle ugotowane.)
Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki. Brzoskwinie umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Grejpfrut umyć, obrać, podzielić na cząstki. Każdą cząstkę podzielić na 3 kawałki.
Żelatynę moczyć 15 minut w białym winie. Następnie podgrzać wino, stale mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Zostawić do ostudzenia.
Na wykałaczki nabijać kolejno kawałki grejpfruta, krewetkę z umieszczoną w jej wgłębieniu kostką brzoskwini i cząstkę mandarynki.
Szaszłyczki polać płynną galaretką i wstawić do lodówki.