Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, czas przygotowania: 30 min.
30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy
Galaretka:
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny
Świeże krewetki obrać, oczyścić oraz umyć w solonej wodzie. Wrzucić do wrzątku, gotować 2-3 min. Zostawić w wodzie do ostygnięcia. (Krewetki mrożone są już zwykle ugotowane.)
Mandarynki umyć, obrać, podzielić na cząstki. Brzoskwinie umyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę o boku 1,5 cm. Grejpfrut umyć, obrać, podzielić na cząstki. Każdą cząstkę podzielić na 3 kawałki.
Żelatynę moczyć 15 minut w białym winie. Następnie podgrzać wino, stale mieszając, aż do rozpuszczenia się żelatyny. Zostawić do ostudzenia.
Na wykałaczki nabijać kolejno kawałki grejpfruta, krewetkę z umieszczoną w jej wgłębieniu kostką brzoskwini i cząstkę mandarynki.
Szaszłyczki polać płynną galaretką i wstawić do lodówki.
Szaszłyczki z piersi kurczaka z grilla
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
400 g piersi kurczaka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
Do przybrania:
palemki z dymki
kwiatki z chilli
liście z ogórka
Szaszłyczki wieprzowe z grilla
Forma potrawy: Dania na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
Szaszłyczki z wątróbek drobiowych
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
0,5 kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50 g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50 g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Do podania:
ryż,
sos sa-teh
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Składniki na 30 sztuk
2 łodygi selera naciowego
8 śliwek w occie
1 mały słoik (0,5 l) dyni marynowanej
1 mały słoik (0,5 l) gruszek w occie
250 g białej rzepy
15 rzodkiewek