Galaretka z truskawkami i rabarbarem

Składniki potrawy

30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny

Przyrządzanie

Truskawki umyć, oczyścić z szypułek, przekroić na pół, ułożyć w kompotierkach i posypać 2 łyżkami cukru.

Rabarbar obrać, umyć, pokroić na trzycentymetrowe kawałki, włożyć do rondla, wlać wino, likier, wsypać resztę cukru i gotować 25 min.

Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, odlać trochę wina, rozpuścić w nim żelatynę, wlać do pozostałego wina, wymieszać i ostudzić.

Chłodnym płynem z rabarbarem zalać truskawki. Galaretkę wstawić do lodówki, aby całkowicie zastygła.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl