3 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej ze świeżych owoców)
1 mango (15 dag)
3 kiwi (15 dag)
3 banany (60 dag)
1 puszka ananasa w plastrach (40 dag)
sok z 1/2 cytryny
8 łyżeczek żelatyny
Do przybrania:
1 kiwi
Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać, rozpuścić i wymieszać z sokiem pomarańczowym.
Formę wyłożyć folią spożywczą. Na dno wlać galaretkę na wysokość 1 cm, wstawić naczynie do lodówki i pozostawić do zastygnięcia.
Mango umyć, obrać, usunąć pestkę, a miąższ pokroić w plasterki. Ananasa osączyć z zalewy i pokroić na kawałki. Banany umyć, obrać, pokroić na pasterki i skropić sokiem z cytryny. Kiwki obrać, pokroić w plasterki, włożyć na 5 minut do wrzątku, a następnie osączyć.
Na pierwszej warstwie galaretki ułożyć mango, zalać następną porcją galaretki, wstawić do lodówki i pozostawić do zastygnięcia. Czynność tą powtórzyć z ananasem, bananami i kiwi.
Podawać z lodami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl