Forma potrawy: Dania na grilla
dorodny kawałek karkówki
czosnek 4-5 ząbków
sproszkowana słodka czerwona papryka
sól kamienna
pieprz czerwony (lub czarny)
kimnek
oliwa z oliwek
Sól, paprykę, odrobinę zmielonego kmineku, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy w miseczce.
Karkówkę kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości.
Każdy kawałek smarujemy oliwą z oliwek (najlepiej pędzlem) i posypujemy przyprawami.
Układamy w naczyniu, przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
Pieczemy na grillu.
Podawać z musztardą albo różnymi sosami oraz pieczonymi ziemniakami.
W miejscu karkówki pojawić się może boczek, kurczak lub indyk, ale tylko pod warunkiem dodanie białego wina, bo inaczej będą suche.
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe
Szaszłyczki wieprzowe z grilla
Forma potrawy: Dania na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy
Forma potrawy: Dania na grilla
kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz