MENU
ZWIŃ MENU

Karkówka z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

Składniki

dorodny kawałek karkówki
czosnek 4-5 ząbków
sproszkowana słodka czerwona papryka
sól kamienna
pieprz czerwony (lub czarny)
kimnek
oliwa z oliwek

Przyrządzanie

Sól, paprykę, odrobinę zmielonego kmineku, pieprz i wyciśnięty przez praskę czosnek łączymy w miseczce.
 
Karkówkę kroimy na plastry ok. 1,5 cm grubości.
 
Każdy kawałek smarujemy oliwą z oliwek (najlepiej pędzlem) i posypujemy przyprawami.
 
Układamy w naczyniu, przykrywamy i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 2-3 godziny.
 
Pieczemy na grillu.
 
Podawać z musztardą albo różnymi sosami oraz pieczonymi ziemniakami.
 
W miejscu karkówki pojawić się może boczek, kurczak lub indyk, ale tylko pod warunkiem dodanie białego wina, bo inaczej będą suche.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Karkówka z grilla pyszności

Forma potrawy: Dania na grilla

1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe

Szaszłyczki wieprzowe z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz

Kolorowe warzywa z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

4 duże papryki
50 dag cukinii
4 duże pomidory
40 dag pieczarek
sól, pieprz
4-5 łyżek octu lub soku z cytryny
8-10 łyżek oliwy

Boczek z grilla na ostro

Forma potrawy: Dania na grilla

kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz