cojemy.pl > Dania główne > Soczewica z owocami, boczkiem i kiełbasą

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Soczewica z owocami, boczkiem i kiełbasą

Formy potrawy: danie główne, czas przygotowania: 2 godz. 15 min.

Składniki potrawy

400g suchej soczewicy
2 l wody
250g boczku
250g paprykowanej kiełbasy
500g krupnioków (rodzaj kaszanki)
4 plastry wędzonki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 plastry swieżego ananasa
1 twardy banan
6 cebulek dymek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

Przyrządzanie

Soczewicę zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Boczek opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Krupnioki pokroić na kawałki.
 
Czosnek i cebulę obrać, opłukać. Czosnek rozetrzeć, a cebulę pokroić na plasterki. Banan obrać, pokroić na plasterki. Dwa plastry świeżego ananasa pokroić na małe kawałki. Dymki opłukać.
 
Soczewicę odcedzić. W garnku zagotować 2 l wody. Wrzucić soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 45 minut. Odcedzić i zachować 500 ml wywaru.
 
Do garnka wrzucić boczek i smażyć 2 minuty. Wrzucić kiełbasę i smażyć 3 minuty. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć dalsze 3 minuty. Wsypać soczewicę, włożyć plasterki banana i kawałki ananasa. Dodać sól, pieprz i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Wlać 500 ml wywaru z gotowania soczewicy. Wrzucić dymki, nakryć garnek i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
 
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wędzonkę i smażyć 3 minuty z każdej strony.
 
Wyjąć z patelni, a na oleju smażyć przez 2 minuty krupnioki. Wędzonkę i krupnioki wrzucić do garnka z soczewicą i gotować pod przykryciem 5 minut. Podawać gorące.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Ananas, Banany, Boczek, Cebula, Czosnek, Dymka, pęczek dymki, Kaszanka, Kiełbasa lub wędlina (każdy rodzaj), Olej, Pieprz, Soczewica, Sól kuchenna, Wieprzowina

Podobne przepisy

Ryż z soczewicą

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
120g soczewicy
230g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli
» zobacz przepis

Różowy tort z bitą śmietaną i owocami

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5 jaj
25dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
13dag margaryny
15dag (3/4 szklanki) mąki
1 torebka różowego kisielu bez cukru, np. wiśniowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz i tarta bułka do formy
 
Krem:
1 szklanka śmietanki kremówki
3-4 łyżeczki cukru pudru
25dag owoców do dekoracji (truskawki, maliny, jagody itp.)
 
Oraz poncz do nasączenia
» zobacz przepis

Zapiekanka z kurczaka i makaronu

Forma potrawy: Zapiekane
15dag makaronu (np.: rurki, muszelki)
1/2 kurczaka gotowanego lub pieczonego (50 dag)
1 szklanka śmietany
1/2 szklanki mleka
5 plastrów ananasa z puszki
2 mandarynki
4 łyżki rodzynek
1 jajko
1 łyżka masła
1 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki łagodnej przyprawy curry
1 łyżka natki pietruszki
sól,
pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z ziołowym kurczakiem

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól
» zobacz przepis

Soczewica gotowana po indyjsku

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
0,5kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny
» zobacz przepis

Zupa chłopska z boczkiem

Forma potrawy: Zupa
300g marchwewki
200g białej rzodkiewki
3 pory
2 cebule
2 ziemniaki
130g wędzonego boczku
30g masła
2 listki laurowe
litr bulionu z kostki
duża szczypta tymianku
pęczek natki
» zobacz przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem

Forma potrawy: Zapiekane
1 1/2kg ziemniaków obranych i pokrajanych w cienkie plastry
1/4kg wędzonego boczku, usmażonego i pokrojonego na małe kawałki
2 średnie cebule
1/4kg masła
6 łyżek mąki
1 l gorącego mleka
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ususzonej gorczycy
2 łyżki soli, pieprz
» zobacz przepis

Jajecznica z owocami morza

Forma potrawy: Śniadanie, Przekąska lub przystawka
50g masła
2 łyżki mleka
6 jajek, roztrzepanych
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki estragonu posiekanego lub 1 łyżka suszonego
225g obranych krewetek

Do przybrania:
8 krewetek całych, gotowanych

Do podania:
grzanki
» zobacz przepis

Schab z owocami

Forma potrawy: Danie główne
1kg schabu z polędwicą i skórką
1 łyżka masła
2 łyżki oleju
1 puszka ananasów
sól, pieprz

Sos:
120g suszonych śliwek
1 łyżka cukru

Do podania:
zmiemniaki
czerwona kapusta
» zobacz przepis

Sałatka tropikalna

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
6 plastrów ananasa
2 pomarańcze
50 g. rodzynek
60 ml. soku ananasowego
łyżka miodu
sól
łyżka soku z cytryny
2 łyżki oleju
szczypta imbiru
» zobacz przepis

Makaron z cukinią

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
250g makaronu rurki
1 cukinia
10dag sera pleśniowego (np. rokpol)
15dag boczku
sól
pieprz
» zobacz przepis

Makaron z boczkiem i groszkiem zielonym

Forma potrawy: Danie główne
15dag boczku wędzonego
pół puszki groszku
kilka łyżek śmietany
makaron duże muszelki
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.