Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 2 godz. 15 min.
400 g suchej soczewicy
2 l wody
250 g boczku
250 g paprykowanej kiełbasy
500 g krupnioków (rodzaj kaszanki)
4 plastry wędzonki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 plastry swieżego ananasa
1 twardy banan
6 cebulek dymek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
Soczewicę zalać gorącą wodą i odstawić na 30 minut. Boczek opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w plastry. Krupnioki pokroić na kawałki.
Czosnek i cebulę obrać, opłukać. Czosnek rozetrzeć, a cebulę pokroić na plasterki. Banan obrać, pokroić na plasterki. Dwa plastry świeżego ananasa pokroić na małe kawałki. Dymki opłukać.
Soczewicę odcedzić. W garnku zagotować 2 l wody. Wrzucić soczewicę, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 45 minut. Odcedzić i zachować 500 ml wywaru.
Do garnka wrzucić boczek i smażyć 2 minuty. Wrzucić kiełbasę i smażyć 3 minuty. Dodać czosnek i cebulę. Smażyć dalsze 3 minuty. Wsypać soczewicę, włożyć plasterki banana i kawałki ananasa. Dodać sól, pieprz i dusić na małym ogniu przez 5 minut. Wlać 500 ml wywaru z gotowania soczewicy. Wrzucić dymki, nakryć garnek i gotować na małym ogniu przez 30 minut.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić wędzonkę i smażyć 3 minuty z każdej strony.
Wyjąć z patelni, a na oleju smażyć przez 2 minuty krupnioki. Wędzonkę i krupnioki wrzucić do garnka z soczewicą i gotować pod przykryciem 5 minut. Podawać gorące.
Soczewica gotowana po indyjsku
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
0,5 kg soczewicy
litr wody
łyżeczka soli
łyżeczka turmeriku (kurkumy)
cebula
duża główka czosnku
czerwona papryczka chilli
pół łyżeczki kminku
olej roślinny
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
120 g soczewicy
230 g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140 ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli
Forma potrawy: Sałatki
1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól
Forma potrawy: Dania na grilla
4 banany
1 łyżka cukru
1/2 łyżki tymianku
1 łyżka siekanych orzechów
4 cienkie plastry boczku
1 łyżka cynamonu