Czosnek wyborny

Składniki potrawy

10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili

Przyrządzanie

Wino połączyć z octem, wrzucić sól, cukier, przyprawy, zagotowac i dodac drobno posiekane listki estragonu.

Obrać ząbki czosnku i wrzucać stopniowo do wrzącego wywaru, gotowac 5 min. od
ponownego zawrzenia.

Przelać czosnek z wywarem do sloika, odstawić na 12 godz. Na drugi dzień ponownie doprowadzić do wrzenia i gotowac 5 min. Ostudzić, odcedzić.

Ząbki czosnku ułożyć w słoiczkach, zalać marynatą, na koniec do każdego dodać lyzke oleju.

Hermetycznie zamknąć, odstawić w chłodne miejsce.

Dla lubiących na ostro, do marynaty można dodać pikantne przyprawy, np. ostrą paprykę lub małe papryczki chili przekrojone na połowę.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl