10 dużych główek czosnku
0,75 l wytrawnego, białego wina
0,15 l octu 10%
10 dkg cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
1 łyżka soli
1 łyżka grubo mielonego pieprzu
liść laurowy, gałązka świeżego estragonu
opcjonalnie ostra papryka lub papryka chili
Wino połączyć z octem, wrzucić sól, cukier, przyprawy, zagotowac i dodac drobno posiekane listki estragonu.
Obrać ząbki czosnku i wrzucać stopniowo do wrzącego wywaru, gotowac 5 min. od
ponownego zawrzenia.
Przelać czosnek z wywarem do sloika, odstawić na 12 godz. Na drugi dzień ponownie doprowadzić do wrzenia i gotowac 5 min. Ostudzić, odcedzić.
Ząbki czosnku ułożyć w słoiczkach, zalać marynatą, na koniec do każdego dodać lyzke oleju.
Hermetycznie zamknąć, odstawić w chłodne miejsce.
Dla lubiących na ostro, do marynaty można dodać pikantne przyprawy, np. ostrą paprykę lub małe papryczki chili przekrojone na połowę.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl