2 torebki ryżu białego (200 g)
25dag mielonej wołowiny
4 średniej wielkości cebule
ząbek czosnku
łyżka oleju
pół litra soku pomarańczowego
pół litra wywaru z warzyw lub kostki warzywnej
2 łyżki kwaśnej śmietany
łyżeczka zmielonego kminku
liść laurowy
pieprz
cukier
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju na patelni, wrzucić na to cebulę i dusić. Dodać czosnek, mielone mięso i ryż. Smażyć przez chwilę cały czas mieszając. Dolać sok pomarańczowy i rosół (wywar z warzyw). Przyprawić listkiem laurowym i kminkiem.
Gotować około 20 minut, można w trakcie uzupełnić wodą. Doprawić do smaku cukrem, pieprzem lub innymi przyprawami wedle uznania.
Zupę zdjąć z ognia i dodać śmietanę, dobrze wymieszać - na koniec można udekorować ziołami.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl