Cynamonowe ciastka z żurawiną

Składniki potrawy

Składniki na 18 sztuk:
25dag żurawiny
15dag cukru pudru
15dag mąki razowej i 25dag pszennej
3 łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
po pół łyżeczki soli i przyprawy do pierników
25dag brązowego cukru
2 jajka
450ml naturalnego jogurtu
10dag masła
sok z cytryny

Przyrządzanie

Żurawinę podgrzewać razem z cukrem pudrem na patelni przez 3-4 minuty; zdjąć z ognia, zanim owoce zbytnio zmiękną.
Osączyć na durszlaku.
Połączyć ze sobą: obie mąki, sodę, sól, cynamon, przyprawy. Dodać jajka, jogurt, sok cytryny i masło. Delikatnie mieszać do momentu, kiedy mąka stanie się wilgotna. Ostrożnie wymieszać żurawiny, uważając, by nie popękały.
Podzielić ciasto na 18 części i umieścić w natłuszczonych, głębokich foremkach do ciastek.
Piec w temperaturze 220 stopni przez około 15 minut, aż urosną i będą złociste. Najlepsze są do jedzenia na ciepło.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl