Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
36 dag mąki
28 dag masła lub margaryny
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 jajka
szczypta soli
cukier puder
orzechy
Mąkę posiekać z margaryną, dodać szczyptę soli, śmietanę, dwa żółtka i jedno całe jajo. Zgnieść ciasto, ochłodzić, następnie rozwałkować na placki grubości 5 mm i wykrawać okrągłe ciasteczka.
Z pozostałych białek i cukru pudru utrzeć lukier, smarować nim ciastka i posypać posiekanymi orzechami.
Wstawiać do rozgrzanego piekarnika i w temperaturze 180-200°C upiec na złoty kolor.
Forma potrawy: Dania główne
ogórek konserwowy
5 pieczarek
4 plastry karkówki dość cienkie
mąka pszenna
olej
2 plasterki żółtego sera
cukier
musztarda
pieprz
5 łyżeczek przecieru pomidorowego
przyprawa orientalna kuronia
sól
1 cebula
1 marchew dość duża
2 papryczki chili
1 seler
Forma potrawy: Dania rybne, Kolacje
50 dag śledzi nie solonych
mąka
tłuszcz do smażenia
łyżka masła
2 jajka
10 dag śmietany
cebula
koperek
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
1 kg karpia
oliwa
mąka
200 ml śmietany
200 ml białego wytrawnego wina
4 dag rodzynków
5 dag tartego chrzanu
sól, pieprz
sok z cytryny