1–2kg młodej cukinii
4 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 1/2 szklanki pomidorów bez skórki
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki koperku
1/2 łyżki tymianku (majeranku, bazylii)
pieprz
2 jaja
1/2 szklanki startego sera
1/2 szklanki bułki tartej
Cukinie umyć, obrać, przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć. Wydrążony miąższ posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć posiekany czosnek, smażyć 1 min. Dodać cukinię, posolić, smażyć 10 min. Dodać pokrojone pomidory, zioła, zieleninę i pieprz, dusić 10 min. Dodać ser i bułkę, wymieszać.
Zestawić patelnię z ognia, dodać rozmącone jaja.
Nałożyć nadzienie do łódeczek z cukinii, posypać tartym serem, zapiekać 35–45 minut w temperaturze 180°C.