Cukinia z warzywnym nadzieniem

Składniki potrawy

4 średnie cukinie lub małe kabaczki
4 łyżki startego żółtego sera
 
Farsz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku
3 strągi papryki(2 czerwone i żółta)
4 pomidory
łyżka bułki tartej, 4 łyżki oleju, łyżka ziół prowansalskich
kilka listków bazylii, pieprz mielony, sól

Przyrządzanie

Cukinię cieniutko obrać (bardzo młode zostawić ze skórką), następnie przeciąć wzdłuż, łyżką usunąć pestki i wydrążyć trochę miąższu. Powstałe łódeczki zblanszować ostudzić, ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu.
 
Cebulę, paprykę i pomidory umyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić w rondlu cebulę, dodać paprykę, miąższ cukini i pomidory. Dusić kilka minut.
 
Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła prowansalskie, tartą bułkę, doprawić solą i pieprzem. Napełnić farszem łódeczki, posypać bazylią i żółtym serem. Zapiekać ok. 20 min w gorącym piekarniku (180-200C).
 
Po wyjęciu z piekarnika od razu serwować.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl