Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15dag gęstej kwaśnej śmietany
40dag mąki
1 proszek do pieczenia
5dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy
Morele osączyć na sitku. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Kolejno wbijać do masy jajka. Dodać śmietanę i wyrobić. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, wsypać do ciasta. Wszystkie składniki wyrobić na gładkie jednolite ciasto.
Formę równomiernie i cienko posmarować tłuszczem, wypełnić przygotowanym ciastem, wierzch gładko wyrównać, obłożyć połówkami moreli. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec 50 - 60 minut w temperaturze 175°C.
Ciasto morelowe wyjąć z piekarnika, ostrożnie zdjąć formę. Konfiturę podgrzać, posmarować nią morele.
Przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem - najlepiej przecierając go przez sitko o drobnych oczkach.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl