białka z 7 jajek
250g cukru
350g cukru pudru
1 łyżeczka białego octu winnego
4 mango
Krem:
500ml mleka
100g cukru
4 żółtka
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
1,5 łyżki mąki kukurydzianej
0,5 łyżki mąki kartoflanej
30ml brandy
sól
Cukier wsypać do dużego, żeliwnego garnka. Postawić na małym ogniu, gotować stale mieszając, aż cukier się rozpuści i powstanie złotobrązowy karmel. Przelać do formy w kształcie pierścienia. Formę przechylać tak, aby karmel pokrył dno i brzegi.
W dużej misce ubić białka. Gdy zacznie się tworzyć piana dodać ocet i ubijać dalej, dodając po łyżeczce cukier puder. Gdy piana będzie sztywna przełożyć do formy pokrytej karmelem.
Do dużego naczynia wlać wrzącą wodę na wysokość 2,5 cm. Do naczynia włożyć formę z pianą i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C.
Piec aż beza "nadmie się" (około 15 minut) i nabierze złotego koloru. Zmniejszyć temp. piekarnika do 120°C i piec jeszcze około 25 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, aby beza stygła powoli. Ochłodzoną wstawić do lodówki na 3 godziny.
Przygotować krem: zagotować mleko z odrobiną soli i skórką cytrynową. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę kukurydzianą i kartoflaną. Wymieszać i powoli wlewać gorące mleko ciągle mieszając. Krem przelać do garnka i trzymać na małym ogniu. Mieszać do czasu aż krem zgęstnieje (nie dopuścić do zagotowania).
Zdjąć z ognia, wlać brandy, wymieszać i ostudzić.
Mango obrać, usunąć pestkę i pokroić na duże plastry. Beze wyjąć z formy i przełożyć na talerz. Posypać karmelem z formy. Plastry mango włożyć do środka bezy i ułożyć dookoła. Oddzielnie podać krem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl