Befsztyki wołowe

Składniki potrawy

50dag polędwicy wołowej
sól, pieprz
sok z cytryny
5dag smalcu
1 łyżka masła
2 łyżki chrzanu

Przyrządzanie

Mięso umyć, ewentualnie wykrajać żyły, osuszyć i pokroić w plastry (w poprzek włókien).
 
Kawałki mięsa popieprzyć, pokropić sokiem z cytryny, pozostawić ułożone jedna na drugiej i przyciśnięte w chłodnym miejscu na około 1 godzinę. Następnie rozbić mięso tłuczkiem (zwilżonym wodą), uformować okrągłe befsztyki, usmażyć wkładając na patelnię z rozgrzanym smalcem.
 
Zrumienić obustronnie, posolić i od razu podawać. Gotowe befsztyki ułożyć na półmisku, na każdym położyć odrobinę masła i trochę chrzanu.
 
Jeśli ktoś lubi można usmażyć oddzielnie plastry cebuli i dodać do usmażonych befsztyków.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl