Forma potrawy: Dania główne, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
0,5 kg karkówki bez kości
cebula
kostka bulionu
sól i pieprz
suszona bazylia
Mięso należy umyć, pokroić na plastry, szybko usmażyć z obu stron na dużym ogniu. Lekko posolić, popieprzyć, dodać cebulę posiekaną w kostkę. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Kostkę bulionu rozpuścić w szklance wody, zalać tym karkówkę. Posypać suszoną bazylią, dusić pod przykryciem, aż zmięknie - zwykle zajmuje to od 1 do 1,5 godziny.
Karkówkę można podawać z koptykami i kiszonym ogórkiem albo z zestawem surówek.
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg karkówki
1 czubata łyżeczka ziół (jałowiec, ziele angielskie, rozmaryn, majeranek)
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz do smaku
1/2 litra wody
150 ml octu
15 dag cebuli
1-2 listki laurowe
Forma potrawy: Dania na grilla
przyprawa kucharek 3 łyżki
karkówka 4 kotlety
plastry boczku 4 sztuki
piwo 0,5 szklanki
papryka słodka mielona 1 łyżka
pieprz do smaku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
kolba kukurydzy
sól
olej
4 pomidory
natka pietruszki
Forma potrawy: Dania główne
pół kg wołowiny
25 dkg papryki
pól kg pomidorów
4 cebule
10 dkg tłuszczu
zielona pietruszka
koperek
suszona bazylia
cząber
sól, pieprz