cojemy.pl > Dania główne > Mielonka z kabaczkami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu

Mielonka z kabaczkami

Formy potrawy: danie główne, inna potrawa

Składniki potrawy

20dag mielonki
2kg kabaczków
1 łyżka masła
sól
2/3 szklanki śmietany
15dag tartego żółtego sera
pieprz
1 łyżka tłuszczu do naczynia
łyżka zieleniny

Przyrządzanie

Mielonkę pokroić w słupki. Kabaczki opłukać, obrać, pokroić na ćwierć-plasterki, włożyć do rondla, dodać masło, posolić, przykryć i dusić na małym ogniu, do czasu aż zmiękną.

Następnie odkryć rondel, zwiększyć ogień, gotować rozcierając drewnianą łyżka, aby odparować wodę i uzyskać gęste pureé.

Wymieszać z mielonką, śmietaną, serem i pieprzem.

Włożyć do płaskiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównać powierzchnię.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C i piec bez przykrycia przez około 30 minut. Po wyjęciu posypać zieleniną.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukinia, Koper, koperek, Masło, Mięso mielone, Pieprz, Pietruszka, Ser żółty, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Baranina duszona z kabaczkami

Forma potrawy: Danie główne
600g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka

Do podania:
ziemniaki lub ryż
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.