600g baraniny
1 kabaczek (ok. 1 kg)
sok z 1 cytryny
suszony rozmaryn
zielona mięta
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
szczypta ostrej czerwonej papryki
zielona pietruszka
Do podania:
ziemniaki lub ryż
Baraninę umyć, oczyścić, pokrajać na małe kawałki, posypać solą roztartą z czosnkiem. Wrzucić do rondla, zalać 2 szklankami gorącej wody lub rosołu. Postawić na niedużym ogniu i gotować, dopóki mięso nie będzie miękkawe.
Następnie pokroić drobno cebulę, przesmażyć, dodać do mięsa. Kabaczek umyć, obrać ze skórki, pokrajać w kostkę i wrzucić do mięsa. Dodać posiekaną zieloną miętę, ostrą paprykę, sok z cytryny, posypać solą i pieprzem.
Dusić pod przykryciem na małym ogniu około 20 minut.
Podawać z ziemniakami lub ryżem na sypko, posypać posiekaną zieloną pietruszką.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl