60dag bakłażanów
300ml oleju
1 łyżka octu
1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
1-2 ząbki czosnku
zioła prowansalskie
sól, pieprz
Bakłażany umyć, obciąć końce, następnie pokroić wzdłuż na plastry o grubości 6-7 mm, posolić i skropić sokiem z cytryny.
Na dużej patelni rozgrzać połowę oleju, włożyć część pokrojonych bakłażanów, smażyć z obu stron na brązowy kolor. Usmażone plastry wyjąć.
Wlać resztę oleju i smażyć pozostałe bakłażany. Usmażone osączyć z tłuszczu.
Czosnek rozetrzeć z solą, dodać ocet, pieprz, zioła, oliwę. Wymieszać. Polać tym sosem bakłażany. Podawać na ciepło lub zimno.
Do sosu można dodać jedną łyżkę musztardy lub roztarte na miazgę 2 filety anchois.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl