MENU
ZWIŃ MENU

Bakłażany zapiekane z żółtym serem

Składniki

4 bakłażany
olej do smażenia
20 dag żółtego sera
sól
bulion z kostki
zielenina

Przyrządzanie

Bakłażany wymyć, odciąć końce z obu stron, obrać ze skórki, pokroić w podłużne plastry, posolić i obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.

Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwami bakłażany posypane posiekaną zieleniną i plastry żółtego sera. Górną warstwę powinien stanowić ser.

Całość podlać paroma łyżkami rosołu lub bulionem z kostki. Wstawić do piekarnika i zapiec. Podawać na gorąco jako przystawkę.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pory zapiekane z żółtym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

4 pory
25 dag żółtego sera
0,25 kostki masła
sól
 

Makaron zapiekany z białym serem

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane

 
50 dag makaronu (kolanka, muszelki, kokardki)
25 dag białego sera
1 cebula
10-15 dag żółtego sera nadającego się do zapiekania
2 marynowane papryki czerwone
oregano
pieprz
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
 

Żydowska sałatka z bakłażanów

Forma potrawy: Sałatki

4 średnie bakłażany
1 głowka czosnku
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki
4 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy z oliwek
10 łodyżek natki pietruszki
sól, pieprz

Naleśniki zapiekane z kiełbasą i pieczarkami

Forma potrawy: Ciasta, Zapiekane

Ciasto na naleśniki:
1 jajko
0,5 szklanki mleka
0,5 szklanki wody
10 dag mąki
sól
 
Farsz:
4 dag oliwy
8 dag cebuli
20 dag kiełbasy,
20 dag pieczarek
5 dag sera twardego
4 dag masła
sól, pieprz