Babka gryczana z sosem z tofu

Składniki potrawy

200g kaszy gryczanej
400ml wrzącej wody
200g kartofli
200g pieczarek
200g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200g jedwabistego tofu
100g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy

Przyrządzanie

W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać kaszę, prażyć mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i lekko się przyrumienią. Zalać wrzącą wodą. Gdy kasza wchłonie całą wodę, przykryć garnek, gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Jarzyny obrać, opłukać. Kartofle pokroić w kostkę, ugotować. Pory i pieczarki pokroić w plasterki, dusić na jednej łyżce masła.
Ugotowaną kaszę wymieszać z kartoflami. Dodać pory, pieczarki, przyprawy, śmietanę i sól. Przełożyć do posmarowanej formy w kształcie babki z otworem w środku. Wyrównać powierzchnię, przykryć folią aluminiową. Piec 30 min w temperaturze 180 st. C.
Przygotować sos: tofu i serek zmiksować z przyprawami. Wlać do garnka i podgrzać na parze. Nie gotować, bo może ulec zważeniu.
Upieczoną babkę przełożyć na półmisek, przybrać rzeżuchą. Sos podać oddzielnie. Zamiast sosu można podać kwaśną śmietanę.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl