Avocado z krewetkami

Składniki potrawy

2 owoce avocado
300g mrożonych (lub z puszki) krewetek
3 łyżki majonezu
2 łyżki gęstej śmietany 18%
1/2 cytryny
25ml brandy lub whisky
1 łyżka pokrojonego koperku
sól, biały pieprz
sos worcestershire lub sos tabasco

Przyrządzanie

Jeżeli krewetki są mrożone to należy je rozmrozic w temperaturze pokojowej, jeżeli krewetki z puszki, to osączyc z zalewy na sicie.

Avocado umyć, osuszyć, przekroić wzdłuż na połowy i usunąć pestki. Połówki avocado wydrążyć, tak, by pozostały dość grube ścianki. Skropić sokiem z cytryny. Wydrążony miąższ pokroić w kostkę.

Majonez wymieszać ze śmietaną, 1 łyżeczką soku z cytryny, brandy, koperkiem, solą i pieprzem. Dodać pokrojone avocado i krewetki, napełnić farszem wydrążone połówki owoców.

Do majonezu można dodać 1/2 łyżeczki sosu worcestershire lub kilka kropli sosu tabasco.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl