Przepisy z porzeczkami
Kolorem zielonym zaznaczono porzeczki
50ml wódka finlandia redberry
25ml soku z czarnej porzeczki
25ml soku z różowych grejfrutów
lód
Ciasto:
250g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
Na wierzch:
250g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu
150ml wiśniówki
50ml wermutu
20ml rumu
50ml soku z czarnej porzeczki
ogórki
na 10 litrów wody, 40dag soli + 10dag cukru
czosnek
koper
chrzan
liście wiśni
kawałek liścia z czarnej porzeczki
listek selera
pół liścia z dębu
4 dorodne i ładne jabłka
150g cukru
125g rodzynek
125g łuskanych orzechów włoskich
150ml likieru (najlepiej ziołowego)
łyżka masła
niewielka ilość galaretki porzeczkowej
szczypta cynamonu
Ciasto:
szklanka mąki
2 żółtka
3 łyżki cukru
10 dkg masła
sól
Nadzienie truskawkowe:
4 żółtka
truskawki
300ml kremówki
13 dkg cukru
zapach waniliowy
galaretka porzeczkowa
500g swieżych jeżyn lub malin
200g twarożku homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru.
Ciasto:
200g mąki
100g masła
1 jajo
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Polewa:
3 łyżki domowej galaretki z porzeczek
1 łyżka koniaku
30dag rabarbaru
30dag truskawek (mogą być mrożone)
1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina
1/3 szklanki likieru z czarnych porzeczek
6 łyżeczek cukru
6 łyżeczek żelatyny