Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz. 45 min.
500 g swieżych jeżyn lub malin
200 g twarożku homogenizowanego
2 łyżki cukru pudru.
Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 jajo
2 łyżki cukru pudru
3 łyżki zimnej wody
sól
1 łyżka masła do nasmarowania formy
Polewa:
3 łyżki domowej galaretki z porzeczek
1 łyżka koniaku
Mąkę wraz z cukrem i solą przesiać na stolnicę. Dodać podzielone na małe kawałeczki masło, zagnieść i wyrabiać szybko, dodając, po 1 łyżeczce, wodę. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i wyłożyć nim natłuszczoną tortownicę. Wierzch ciasta nakłuć widelcem. Piec około 20 minut w nagrzanym do temperatury 200°C piekarniku, aż ciasto się zazłoci. Wyjąć z pieca i ostudzić.
Twarożek utrzeć z cukrem na jednolitą masę, którą wyłożyć na podpieczone ciasto. Na niej układać koliście świeże owoce.
W niewielkim rondelku rozpuścić na małym ogniu galaretkę porzeczkową. Połączyć ją z koniakiem i starannie wymieszać. Polewą tą zalać jeżyny.
Tartę wstawić na godzinę do lodówki. Podawać gdy polewa stężeje.
Forma potrawy: Desery
0,4 litra mleka
6 dag cukru pudru do żółtek
3 dag cukru pudru do budyniu
2 dag czekolady w proszku
20 dag sera twarogowego
paczka budyniu waniliowego
5 dag masła
3 jaja
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól
trochę mleka
2 dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50 dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego
skórka cytrynowa
10 dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki