MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Ryba z kasztanami

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 filety rybne równej wielkości
10 pieczarek
10 obranych kasztanów jadalnych
sól
5-6 liści sałaty do przybrania

Marynata:
50 ml wódki
4 łyżki sosu sojowego

Sos:
marynata pozostała po marynowaniu ryby
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
1 cebula

potrawa z owoców » zobacz przepis

Surówka z papryki po amatorsku

Forma potrawy: Sałatki

40 dag papryki
100 ml śmietany
25 dag bananów
4 dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny

potrawa z owoców » zobacz przepis

Tarta gruszkowa

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
250 g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany

Na wierzch:
250 g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500 g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu

potrawa z owoców » zobacz przepis

Sernik z mandarynkami

Forma potrawy: Ciasta

Składniki na 12 porcji:
18 dag herbatników
8 dag masła
30 dag cukru
5 jajek
3 dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40 dag twarogu chudego
40 dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy

potrawa z owoców » zobacz przepis

Placek z agrestem

Forma potrawy: Ciasta

Składniki na 24 kawałki (kostki):
3 dag drożdży
20 dag cukru
sól
40 dag mąki
1 jajko
1 cukier waniliowy
10 dag masła
200 ml mleka
50 dag twarogu
1 słoik (720 ml) agrestu
7 jajek
1 budyń waniliowy (na 0,5 l)
otarta skórka z 1 cytryny
5 dag płatków migdałów
1 łyżka cukru pudru
tłuszcz do posmarowania blachy

potrawa z owoców » zobacz przepis

Lekki tort jabłkowy

Forma potrawy: Ciasta, Desery

Ciasto:
8 dag mąki
4 dag mielonych orzechów włoskich
5 jajek
1/2 łyżeczki cynamonu
12 dag cukru
szczypta soli
2 łyżki stopionego masła

Krem:
75 dag czerwonych jabłek
sok z 1 cytryny
szklanka białego wina
7 dag cukru
3 łyżeczki żelatyny

Dekoracja:
2 szklanki śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
5 dag prażonych, posiekanych orzechów włoskich

potrawa z owoców » zobacz przepis

Ciastka z winogronami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
20 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru pudru
15 dag masła
żółtko z jajka

Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5 dag cukru
40 dag jasnych i ciemnych winogron

potrawa z owoców » zobacz przepis

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
5 dag mielonych orzechów włoskich
20 dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15 dag masła
5 dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10 dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji

potrawa z owoców » zobacz przepis