Pierogi z czereśniami lub wiśniami
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
Ciasto:
350 g mąki
1 małe jajko
ok. 125 ml letniej wody
sól
Farsz:
600 g czereśni lub wiśni
1-2 łyżeczki cukru
Inne:
masło do polania pierogów
40 g cukru lub cukru pudru do posypania pierogów
200 ml śmietany ubitej z łyżką cukru
Forma potrawy: Sałatki
500 g wiśni
2-3 gruszki
4-5 łyżeczek soku cytrynowego
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki likieru owocowego
2-3 łyżki likieru jajecznego (Advocat) z sokiem wiśniowym
8 makaroników orzechowych / lub wafli / lub biszkoptów
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 16 porcji
Ciasto:
150 g mąki
50 g masła
200 g cukru pudru
12 jaj
2 łyżki kakao
Do przełożenia:
50 ml wiśniowki
500 g wiśni
150 g cukru
1 łyżka mąki kartoflanej
150 g konfitur wiśniowych
250 ml śmietanki 30%
1/4 łyżeczki cynamonu
Inne:
10 g czekolady do przybrania
masło i tarta bułka do tortownicy
Zupa truskawkowo-wiśniowa czysta
Forma potrawy: Zupy
Forma potrawy: Przetwory
50 dag jeżyn
75 dag wiśni
1/4 l soku z czerwonej porzeczki lub z sok z cytryny
trochę skórki cytrynowej
50 dag cukru żelującego
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
wódka czysta
sok wiśniowy lub malinowy
tobasco
Forma potrawy: Zupy
35 dag truskawek
10 dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8 dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy