MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Makaron zapiekany z truskawkami

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Kolacje

Ciasto:
20-25 dag mąki
2 jajka
sól
2 dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2 dag bułki tartej

Nadzienie:
70 dag truskawek
5-10 dag cukru
8 dag masła lub margaryny
5 dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki

potrawa z owoców » zobacz przepis

Chutney pomidorowy z jabłkami

Forma potrawy: Przetwory

kg dojrzałych pomidorów
50 dag kwaśnych jabłek
25 dag białej cebuli
6 ząbków czosnku
kawałek świeżego imbiru
12 dag rodzynek
2 małe ostre papryczki
mały kawałek cynamonu
łyżka ziaren gorczycy
1-2 łyżeczki zielonego pieprzu
pół łyżeczki soli
30 dag brązowego cukru
półtorej szklanki czerwonego octu winnego

potrawa z owoców » zobacz przepis

Sałatka hiszpańska

Forma potrawy: Sałatki

2 czerwone papryki
2 pomidory
20 zielonych oliwek
1 mała cebulka
1 ząbek czosnku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól i pieprz

potrawa z owoców » zobacz przepis

Pstrąg w migdałach

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

4 sprawione pstrągi
1 kg ziemniaków
15 dag płatków migdałów
2 jajka
cytryna
pęczek natki
po 5 łyżek mąki i masła
3 łyżki oleju
sól
koperek i cytryna do dekoracji

potrawa z owoców » zobacz przepis

Dip z avocado

Forma potrawy: Sosy

2 duże dojrzałe avocado
200 ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz

potrawa z owoców » zobacz przepis

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Forma potrawy: Przetwory

500 g dyni
500 g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1 kg cukru żelującego

potrawa z owoców » zobacz przepis

Szarlotka z rabarbarem

Forma potrawy: Ciasta

50 dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
30 dag margaryny
3 żółtka
5 dag (2 czubate łyżki) cukru pudru
starta na tarce skórka z cytryny
1 kg rabarbaru
25 dag (1 szklanka) cukru do rabarbaru
cukier waniliowy
2-3 łyżki tartej bułki
4 białka
20 dag (niepełna szklanka) cukru do piany

potrawa z owoców » zobacz przepis

Zupa-veloute z avocado

Forma potrawy: Zupy

3 owoce avocado
1 zielony ogórek
1 twardy pomidor
4 łyżki śmietany
100 ml mleka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz

potrawa z owoców » zobacz przepis