Forma potrawy: Ciasta
50 dag mąki
5 dag drożdży
10 dag cukru
mleko
15 dag masła lub 8 dag masła i 8 dag oleju sojowego czy słonecznikowego
5 żółtek
3 paczki cukru waniliowego
szczypta soli
0,5 kg maku
0,5 kg cukru
skórka z pomarańczy
ewentualnie rodzynki
Forma potrawy: Przetwory
1 kg czereśni
1 kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
Zapiekanka z kaszy manny i owoców z sosem poziomkowym
Forma potrawy: Zapiekane
25 dag kaszy manny
2 1/2 szklanki mleka
4 dag masła lub margaryny
35 dag poziomek
25 dag malin
28 dag cukru
2 jajka
bułka tarta
cynamon
cukier waniliowy
szczypta soli
tłuszcz do formy
Sos poziomkowy:
28 dag poziomek lub truskawek
2 żółtka
1 1/3 szklanki mleka
2 dag mąki ziemniaczanej
5-6 dag cukru
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
300 g chudego wędzonego boczku
30 suszonych śliwek bez pestek
1 duże jabłko (antonówka)
3 łyżki calvadosu lub brandy
2 łyżki cukru
200 ml wody
Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa
Forma potrawy: Dania główne
100 g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100 g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750 g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500 g marchwi
200 ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu
Forma potrawy: Sałatki
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
Forma potrawy: Zupy
mleko z orzechów kokosowych
10 dag orzeszków ziemnych
pieprz, sól
grzanki
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
brzoskwinia
nie za duży banan
szklanka chudego jogurtu naturalnego
łyżka miodu
po kilka listków melisy lub mięty