MENU
ZWIŃ MENU
Na liście przepisów, owoce zostały zaznaczony na zielono

Surówka z melona i poziomek

Forma potrawy: Sałatki

40 dag melona
20 dag poziomek
1 i 1/3 szklanki śmietanki
cukier

potrawa z owoców » zobacz przepis

Sałatka z pomarańczy i marchwi

Forma potrawy: Sałatki

60 dag marchewki
cytryna
2 kwaskowate pomarańcze
kilka kropli olejku pomarańczowego
sól
cukier puder

potrawa z owoców » zobacz przepis

Kompot z gruszek

Forma potrawy: Napoje, Przetwory

1 kg. dojrzałych, twardych gruszek
20 dag cukru
3 szkl. wody
anyż gwiazdkowy
cynamon

potrawa z owoców » zobacz przepis

Konfitury z pomarańczy

Forma potrawy: Przetwory

6 pomarańczy
1,5 kg cukru
750 ml wody
sok z połowy cytryny
1 łyżka startej wanilii

potrawa z owoców » zobacz przepis

Pikantne gruszki

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dojrzałych, twardych gruszek
0,5 litra czerwonego wytrawnego wina
1 cytryna
5 szklanek czerwonego octu winnego
1 szklanka cukru
25 dag miodu
ziarna czarnego pieprzu
goździki
ziele angielskie
cynamon
liście laurowe

potrawa z owoców » zobacz przepis

Zupa owocowa

Forma potrawy: Zupy

2 l wody
25 dag suszonych śliwek
50 dag jabłek
cukier do smaku
cynamon
goździk
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szkl. śmietanki

Dodatki:
grzanki, bułki lub makaron nitki

potrawa z owoców » zobacz przepis

Lody pistacjowe

Forma potrawy: Desery

100g zmielonych migdałów
50g posiekanych niesolonych orzeszków pistacjowych
2 łyżki wody różanej
1/2 litra lodów waniliowych

potrawa z owoców » zobacz przepis

Sałatka indyjska z ryżem

Forma potrawy: Sałatki

100 g długoziarnistego ryżu
250 ml bulionu z kury
50 g czerwonej fasoli z puszki
50 g ziaren kukurydzy z puszki
1 pomidor
1 mała cebula
1 jabłko
1 banan
2 plasterki ananasa
1 pomarańcza bez pestek
20 g rodzynków
1 łyżeczka masła
1 łyżka posiekanych ziół (pietruszka, estragon, mięta)

Sos vinaigrette:
3 łyżki oliwy
1 łyżka soku cytrynowego
sól, pieprz

potrawa z owoców » zobacz przepis