Przepisy z nabiałem oraz jajami
Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja
200g mrożonych krewetek
40g masła
2 małe cebule
4 pomidory
5 łyżek śmietany
4 kromki białego chleba z formy
4 liście sałaty
4 grube plastry sera wilstermarsch lub goudy
sól, pieprz
Do podania:
piwo
po 1 czerwonej, żółtej i pomarańczowej papryce
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
5 łyżek oliwy
50dag pomidorów z puszki
1/2 szklanki bulionu
pęczek bazylii
2 opakowania sera feta
40dag mięsa mielonego
1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu
1-2 jaja
2 łyżki mleka
sól
gałka muszkatołowa
1 łyżka zieleniny
bułka tarta
tłuszcz do smażenia
4 jabłka
1 łyżeczka mąki
1/2 szklanki śmietany
1 łyżka startego sera
pieprz
Do podania:
sałata
2 papryki: żółta i zielona
150g bobu
3 łyżki soku z cytryny
1 strąk marynowanej papryki pepperoni
1 łyżka kaparów
8 kromek bułki paryskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii
2 łyżki wiórków parmezanu
3 łyżki oliwy
2 udka lub 2 duże piersi z kurczaka
1/2 szklanki śmietanki
mąka
sól, pieprz
5 dkg masła lub margaryny
2-3 łyżki oleju
8 krążków ananasa z puszki
1 pęczek zielonej pietruszki
120g soczewicy
230g ryżu
1-2 łyżki oliwy
woda
1 cebula
2 łyżki sklarowanego masła lub oleju
sól, pieprz
1 łyżka ziaren sezamowych
140ml naturalnego jogurtu
1 łyżeczka mięty
1/8 łyżeczki chilli
ilość wg. smaku:
krewetki
ananas z puszki
majonez
śmietana
sos tabasco
pieprz, sól
0,5kg suszonych śliwek
2 łyżki masła
75 gram ryżu
laska wanilii
1/2 litra mleka
3 białka
150 gram cukru
wiśniówka
łyżka wiórków kokosowych (niekoniecznie)
0,75kg pomidorów
10dag cebuli
10dag tłuszczu
pół litra mleka
30dag ziaren gotowanej kukurydzy
kostka rosołowa
sól, pieprz
cukier
zielenina
40-50dag filetów z dorsza
15dag boczku wędzonego
50dag ziemniaków
10dag cebuli
20dag groszku zielonego
1 łyżka siekanej zieleniny
1-2 jaja
1/4 l mleka
5dag sera żółtego
sól
4 pstrągi po około 30dag (lub filety)
duża marchew
czerwona papryka
duża cebula
średni por
pół szklanki oliwy
szklanka białego wytrawnego wina
2 liścia laurowe
4 ząbki czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz
Sos:
2 łyżki chrzanu
szklanka śmietany
kwaśne jabłko
2 łyżki majonezu (np. kieleckiego)
1 łyżeczka cukru
sól, pieprz
25dag (1 1/4 szklanki) mąki
25dag margaryny
25dag twarogu
75dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania