MENU
ZWIŃ MENU

Kluski z płatków owsianych

Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

1,25 litra mleka
10 dag płatków owsianych
1 łyżka mąki
1 jajo
1/4 kostki masła
sól

Przyrządzanie

Zagotować pół litra mleka, zalać nim płatki, poczekać aż płatki napęcznieją. Następnie dodać 2-3 łyżki zimnego mleka, mąkę, jajo, sól, tłuszcz i dobrze wyrobić.
 
W rondlu zagotować wodę, formować małe kluski zanurzając łyżeczkę we wrzątku i kłaść do gotującej się osolonej wody.
 
Kluski zagotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ogniu. Zdjąć z ognia i wybierać łyżką cedzakową na talerze, po czym zalać pozostałym zagotowanym i gorącym mlekiem.
 
Podawać od razu po przyrządzeniu.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Surówka z płatków owsianych i truskawek

Forma potrawy: Sałatki, Inne potrawy

5 dag płatków owsianych
20 dag truskawek
3 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji

Trufle z płatków owsianych

Forma potrawy: Ciasta

3 szklanki płatków owsianych
25-50 dag (1/2 szklanki) cukru
4 łyżki kakao
13 dag margaryny
8 łyżek mleka
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
cukier puder do posypania

Zupa z płatków owsianych z cynamonem

Forma potrawy: Zupy

1/2 litra wody
sól
1/2 łyżeczki startego cynamonu
8 łyżek płatków owsianych
3/4 litra mleka
2 jabłka
cukier

Kotlety z płatków owsianych

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

szklanka płatków owsianych
2 jaja
cebula
sól
pieprz
50 g tartego parmezanu
1/2 szklanki tartej bułki
olej do smażenia