Forma potrawy: Śniadania, potrawa wegetariańska
1,25 litra mleka
10 dag płatków owsianych
1 łyżka mąki
1 jajo
1/4 kostki masła
sól
Zagotować pół litra mleka, zalać nim płatki, poczekać aż płatki napęcznieją. Następnie dodać 2-3 łyżki zimnego mleka, mąkę, jajo, sól, tłuszcz i dobrze wyrobić.
W rondlu zagotować wodę, formować małe kluski zanurzając łyżeczkę we wrzątku i kłaść do gotującej się osolonej wody.
Kluski zagotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu ogniu. Zdjąć z ognia i wybierać łyżką cedzakową na talerze, po czym zalać pozostałym zagotowanym i gorącym mlekiem.
Podawać od razu po przyrządzeniu.
Surówka z płatków owsianych i truskawek
Forma potrawy: Sałatki, Inne potrawy
5 dag płatków owsianych
20 dag truskawek
3 dag orzechów włoskich
1/2 szklanki miodu
sok z cytryny
śmietana do dekoracji
Forma potrawy: Ciasta
3 szklanki płatków owsianych
25-50 dag (1/2 szklanki) cukru
4 łyżki kakao
13 dag margaryny
8 łyżek mleka
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
cukier puder do posypania
Zupa z płatków owsianych z cynamonem
Forma potrawy: Zupy
1/2 litra wody
sól
1/2 łyżeczki startego cynamonu
8 łyżek płatków owsianych
3/4 litra mleka
2 jabłka
cukier
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
szklanka płatków owsianych
2 jaja
cebula
sól
pieprz
50 g tartego parmezanu
1/2 szklanki tartej bułki
olej do smażenia