Przepisy z mięsem
Kolorem zielonym zaznaczono mięsa
75dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
ok 1,5kg kurczę
5 dl jogurtu
2 duże cebule
4 ząbki czosnku
50g świeżego imbiru lub 1,5 łyżeczki sproszkowanego
sok z 1 cytryny
2 łyżki garam masala
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka papryki
0,5 łyżeczka szafranu
1,5 łyżeczki soli
40-50dag baraniny z mostka
125ml octu 3%
25dag długoziarnistego ryżu
500ml rosołu
12dag sklarowanego masła
300ml jogurtu
sok z 2 cytryn
1 papryczka chilli
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki kurkumy
6-8 ziaren kardamonu
1 liść laurowy
sól
cały kurczak
10dag cebuli
5dag tłuszczu
1 łyżka mielonej papryki
1-2 łyżki ketchupu
sól
3/4 szklanki śmietany
25dag ananasa z puszki
10dag pieczarek
10dag ugotowanych szparagów
pół ugotowanego kurczaka (ok. 0,5 kg)
2 jajka
słoik majonezu (15 dag)
pomidor
łyżka zieleniny
sól, pieprz
1 kurczak
25dag migdałów
25dag suszonych śliwek
25dag rodzynek
2 goździki
1 laska cynamonu
1 łyżka oliwy
20g masła
torebka cukru waniliowego
sól, pieprz
1,5 szklanki ryżu
3 kostki bulionowe
2 szklanki wody
1 łyżka tłuszczu
0,5kg mięsa mielonego
sól, pieprz
0,5kg pomidorów
puszka konserwy wołowej w sosie własnym
4 papryki
8 pomidorów
sól, pieprz
Do podania:
pieczywo
lub makaron
lub ziemniaki
lub kasza
pół puszki zielonego groszku
pętko cienkiej nie za tłustej kiełbasy
10dag sera żółtego wędzonego
2 łyżki majonezu
1 łyżka ketchupu
pieprz, papryka
natka pietruszki
2 filety z piersi kurczaka
2 banany
cebula
2-3 ząbki czosnku
olej
curry
cynamon
ostry pieprz lub ostra papryka w proszku
sok z cytryny
800g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300g kartofli
200ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
Ciasto półkruche:
400g mąki
200g masła
6 łyżek zimnej wody
sól
jajo do smarowania
tłuszcz do smarowania formy
Farsz:
300g pieczonego kurczaka
100g pieczarek
1,5 łyżki masła
2 żółtka
25ml białego wina
sól, pieprz, estragon