cojemy.pl > Mięsa > Boczek > Przepisy na potrawy > Strona numer 2

Przepisy z boczkiem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z kurczakiem i jabłkami
Baranina Boczek Cielęcina Dziczyzna Flaki Gęś Indyk Jagnięcina Kabanosy Kaczka Karczek Karkówka (każdy rodzaj) Kaszanka Kiełbasa lub wędlina (każdy rodzaj) Kurczak Mięso mielone Mięso pieczone (każdy rodzaj) Parówka Salami (każdy rodzaj) Schab Szynka Słonina Wieprzowina Wołowina Wątróbka
Ciasta z boczkiem Dania główne z boczkiem Dania na grilla z boczkiem Dania rybne z boczkiem Inne potrawy z boczkiem Kolacje z boczkiem Przekąski lub przystawki z boczkiem Przetwory z boczkiem Sałatki lub surówki z boczkiem Zapiekane z boczkiem Zupy z boczkiem Śniadania z boczkiem

Kolorem zielonym zaznaczono boczek

Risotto z baraniną

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
25dag baraniny z łopatki lub karkówki
25dag surowej szynki lub chudego wędzonego boczku
35dag ryżu
2 łyżki masła
800ml rosołu
250ml białego wytrawnego wina
1 cebula
5 łyżek utartego parmezanu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Mieszane szaszłyki

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 grzybków, np. pieczarek
4 plasterki boczku bez skórki, przekrojone skośnie na połowy
8 nerek jagnięcych, obranych ze skóry i przepołowionych
4 przepołowione pomidory
8 kiełbasek koktailowych
8 liści laurowych
olej do posmarowania
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
» zobacz przepis

Strogonow z wątróbki

Forma potrawy: Danie główne
450g wątróbki jagnięcej, pokrojonej w paski
2 łyżki zwykłej mąki
1 łyżka słodkiej papryki
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
2 łyżki oleju
1 cebula, pokrojona w plastry
100g plasterków boczku bez skóry, pokrojonego w paski
2 łyżki brandy
150ml kwaśnej śmietany
Do przybrania:
posiekana zielona pietruszka
» zobacz przepis

Grilowane krewetki z boczkiem

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
mrożone krewetki 20 sztuk
boczek wędzony 20 plasterków
cytryna 1 sztuka
sól do smaku
papryka w proszku do smaku
» zobacz przepis

Potrawka urodzinowa

Forma potrawy: Danie główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
» zobacz przepis

Ragoût z jarzyn

Forma potrawy: Danie główne
20dag kartofli
20dag marchewki
20dag pieczarek
2 cebule
20dag wędzonego boczku
3 kwaskowate jabłka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
1 liść laurowy
1 łyżka musztardy
200ml czerwonego wytrawnego wina
500ml bulionu
zioła prowansalskie
cukier
sól
pieprz
» zobacz przepis

Zupa grochowa

Forma potrawy: Zupa
30 - 40dag grochu
25dag włoszczyzny
15dag boczku wędzonego
1 - 0,5 litra wody
5dag cebuli
2dag tłuszczu
2dag mąki
majeranek
1-2 ząbki czosnku
sól
 
Do podania:
grzanki
» zobacz przepis

Zupa z boczkiem

Forma potrawy: Zupa
2 ziemniaki
1 marchewka
połowa selera
kostka rosołowa
3 cebule
2 łyżki oleju
5dag chudego boczku
sól
pieprz
100ml śmietany
koperek
» zobacz przepis

Soczewica z owocami, boczkiem i kiełbasą

Forma potrawy: Danie główne
400g suchej soczewicy
2 l wody
250g boczku
250g paprykowanej kiełbasy
500g krupnioków (rodzaj kaszanki)
4 plastry wędzonki wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 plastry swieżego ananasa
1 twardy banan
6 cebulek dymek
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu
» zobacz przepis

Pasztet z cielęciny

Forma potrawy: Przetwór, Przekąska lub przystawka
1,5kg cielęciny
500g boczku
300g wątróbki cielęcej
4 suszone grzyby
1 cebula
100g słoniny
7 jaj
2 bułeczki
50ml malagi lub innego aromatycznego wina
250ml bulionu
7g żelatyny
liść laurowy, sól, pieprz, ziele angielskie
tłuszcz do smarowania formy
gałka muszkatołowa
Do dekoracji:
kiść winogron, brzoskwinia, gruszka, owoce leśne
Do podania:
żurawina
» zobacz przepis

Bób z boczkiem

Forma potrawy: Danie główne
80dag młodego bobu
2 cebule
15dag wędzonego boczku
15dag kiełbasy serdelowej lub parówek
1/2 szklanki bulionu z kostki
2 łyżki oleju
2 łyżki natki pietruszki lub koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Śliwki z wątróbką

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
20dag suszonych śliwek
3 drobiowe wątróbki
20 pasków wędzonego boczku
łyżeczka masła
sól, pieprz
20 drewnianych wykałaczek
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.