cojemy.pl > Makarony, mąki, kasze, zboża > Przepisy na potrawy > Strona numer 40

Przepisy z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami
Przepisy z jęczmieniem Przepisy z kaszą "kus kus" Przepisy z kaszą Przepisy z kaszą gryczaną Przepisy z kaszą jaglaną Przepisy z kaszą jęczmienną Przepisy z kaszą kukurydzianą Przepisy z kaszą manną Przepisy z makaronem Przepisy z mąką krupczatką Przepisy z mąką kukurydzianą Przepisy z mąką owsianą Przepisy z mąką pszenną (zwykłą) Przepisy z mąką tortową Przepisy z mąką ziemniaczaną Przepisy z pszenicą Przepisy z płatkami kukurydzianymi Przepisy z płatkami owsianymi

Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża

Zielona fasolka zapiekana z jajami

Forma potrawy: Kolacja, Zapiekane
25dag zielonej fasolki szparagowej
6 jaj na twardo pokrojonych w talarki
posiekana cebula
1 i 3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki masła lub margaryny
2-3 łyżki mąki
sól, pieprz
zielenina
2 łyżki tartej bułki
4 łyżki utartego żółtego sera
1-2 łyżki masła
» zobacz przepis

Zrazy z grzybami i śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
800g wołowiny bez kości (zrazówki)
6 suszonych grzybów
300g kartofli
200ml śmietany
1 łyżka masła
2 łyżki mąki
sól, pieprz
» zobacz przepis

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupa
60dag wołowiny bez kości
60dag ziemniaków
20dag słoniny
2dag mąki
10dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
» zobacz przepis

Zapiekanka a la szparagowa z porów

Forma potrawy: Kolacja, Zapiekane
8 małych porów lub 2-3 pęczki młodych cieńkich
20dag szynki gotowanej
3 jajka na twardo
15dag startego żółtego sera
1,5 szklanki schłodzonego bulionu
2/3 szklanki mleka
3/4 szklanki gęstej śmietany
po 2 łyżki masła i mąki
2 łyżki posiekanych ulubionych ziół
sok z cytryny
sól
pieprz
 
Do dekoracji:
natka pietruszki
» zobacz przepis

Pasztet z mięsa i wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Przetwór, Śniadanie, Przekąska lub przystawka
650g wątróbek drobiowych
300g wieprzowiny
350g cielęciny
5 jaj
200g słoniny
200ml gęstej śmietany
1 łyżka masła
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżki cukru
150ml porto
50ml koniaku
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Tort czekoladowy po polsku

Forma potrawy: Ciasto
Ilość na 16 porcji:
250g gorzkiej czekolady
12 jaj
100g cukru
250g zmielonych migdałów ze skórką
 
Masa migdałowa:
250g zmielonych migdałów bez skórki
150g cukru
250ml wody
3-4 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka startej wanilii
 
Polewa czekoladowa:
150g gorzkiej tartej czekolady
100g cukru pudru
2 łyżki masła
125ml słodkiej śmietanki 30%
1 łyżka rumu
 
Inne:
masło i mąka do tortownicy
» zobacz przepis

Tuńczyk z czarnymi oliwkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg tuńczyka
2 duże cebule
750g dojrzałych pomidorów
5 łyżek oleju
150ml wina (sherry lub jerez)
100g czarnych oliwek
100g szynki (serrano lub westfalskiej)
1 ząbek czosnku
1 łyżka mąki
1/2 łyżeczki mielonej czerwonej papryki
sól, pieprz
olej do smażenia
» zobacz przepis

Wołowina z imbirem i jarzynami

Forma potrawy: Danie główne
500g polędwicy wołowej lub rostbefu
1 duży kawałek imbiru lub 1 i 1/2 łyżki imbiru w proszku
1 duża cebula
2 dymki
200g marchwi
200g cukini
1 papryka zielona
100ml bulionu mięsnego
3 łyżki oleju do smażenia
Marynata:
2 łyżki ciemnego miodu
4 łyżki sosu sojowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
» zobacz przepis

Schab z kartoflami

Forma potrawy: Danie główne
750g schabu
750g małych kartofli
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 cebula
1 łyżeczka kminku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Kotlety schabowe panierowane i duszone

Forma potrawy: Danie główne
4 kotlety schabowe z kostką
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
4 łyżki tartej bułki
2 jaja
1/2 cebuli
250ml bulionu (może być z kostki)
120g utartego chrzanu
tłuszcz do smażenia
sól, pieprz
Do podania:
kartofle
kapusta kiszona
» zobacz przepis

Sznycle cielęce ze śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
400g cielęciny z udzca
30g masła
2 łyżki mąki
250ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
» zobacz przepis

Węgorz w sosie koperkowym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1-1,2kg węgorza
1 marchewka
1 cebula
1 pietruszka
1 por
1 liść laurowy
3-4 ziarenka pieprzu
1 łyżka soku cytrynowego
500ml wody
sól
Sos koperkowy:
250ml wywaru z ryby
250ml gęstej śmietany
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
1 pęczek koperku
sól
Do podania:
kartofle
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.