Przepisy z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami
Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża
po 50dag wołowiny i wieprzowiny na gulasz
1 duża puszka (850 ml) pomidorów bez skórki
75dag cebuli
1 pęczek natki pietruszki
15dag kwaśnej śmietany
3 łyżki oleju
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
po 1 łyżce słodkiej i ostrej papryki w proszku
sól, biały pieprz
listek laurowy
filety z pangli lub soli, rozmrożone
cytryna
olej do smażenia
mąka (do obtoczenia ryby)
3 łyżki masła
1-2 cebule
słoik papryki czerwonej (konserwowej)
7 krążków ananasa z puszki
2 łyżki ketchupu pikantnego
1-2 główki czosnku
sól
pieprz mielony
1-2 kurczaki (ok. 1,5 kg)
2 łyżki soku z cytryny
1 marchewka
1 por
1 pietruszka
1 mały kalafior
1 kalarepka
1/2 małego selera
1 średnia cebula
4 ziarna ziela angielskiego
2 goździki
litr wody
sól, pieprz
Sos:
250ml rosołu z kurczaka
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 łyżki śmietany
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka pokrojonego koperku
1 łyżka pokrojonej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki cukru, sól
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki
sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25dag przecieru lub 10dag koncentratu pomidorowego
10dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki
Do podania:
ryż
Do ozdoby:
sałata
ryż
pierś z kurczaka
łyżka masła
kilka pieczarek
połowa szklanki białego wina
pól szklanki rosołu
drobno posiekany koperek
sok cytryny
łyżka mąki
łyżka śmietanki
pieprz do smaku
800g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól
Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury
250g wątroby wieprzowej
800g schabu karkowego bez kości
200g słoniny w plastrach
2 jaja
1 mała cebula
2 cebulki dymki
1 ząbek czosnku
200ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
100ml białego wytrawnego wina
mały pęczek natki pietruszki
500ml bulionu
20g żelatyny
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do podania:
chleb wiejski
musztarda
korniszony
80dag schabu
10dag pasztetu
5dag wątroby wieprzowej lub cielęcej
10dag pieczarek
1/2 szklanki wody lub wywaru z warzyw
10dag ketchupu
10dag smalcu
8dag cebuli
1dag mąki
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki
8 płatów lasagne
500g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na sos dyniowy:
400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15g masła
150ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
20g masła
1 łyżka mąki
150ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
10dag parówek cienkich
4dag chrzanu
10dag sera żółtego
sól, pieprz
cukier
sok z cytryny
Do podania:
ryż
50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
100ml czerwonego wytrawnego wina
żółtko
2dag tartego razowego chleba
5dag ketchupu
10dag groszku konserwowego
sól, pieprz
Do podania:
ryż
surówki