Przepisy z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami
Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża
40dag (około 2 szklanki) mąki
4dag drożdży
2 jaja
5dag (około 3 łyżki) cukru
szczypta soli
3/4 szklanki mleka
13dag margaryny
kilka łyżek porzeczek świeżych lub mrożonych
1 łyżka tartej bułki
cukier do porzeczek do smaku
białko do smarowania pierożków
tłuszcz do blachy
Ciasto:
20dag mąki
10dag masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy
Nadzienie:
50dag pieczonego mięsa z kurczaka
1 mała czerwona papryka
1 mała zielona papryka
120g gęstej tłustej śmietany
1 jajo
1 cebula
1 ząbek czosnku
15g masła
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1 łyżka siekanej natki pietruszki
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150g cukru pudru
100g migdałów
1 mała główka kapusty
40dag pieczarek
łyżka oleju
25dag wędzonego boczku ze skórą
2 łyżki kaszy manny
0,5 litra rosołu (z kostki)
Sos
2 cebule
2 łyżki przecieru pomidorowego
0,5 szklanki rosołu (z kostki)
2 łyżki oleju
sól
pieprz
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
20dag margaryny
5dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8dag mielonych migdałów
3dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
Ciasto:
200g mąki
150g masła
1 jajko
1 łyżeczka soli
olej do smarowania formy.
Nadzienie:
750g cebuli
75ml śmietany
75g sera gouda
50g masła
oliwa z oliwek
3 oliwki czarne do dekoracji
1kg gruszek
25dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5dag orzechów włoskich
2,5dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana
Ciasto:
350g mąki
20g drożdzy
2 łyżki smalcu
220ml letniej wody
sól
tłuszcz do wysmarowania formy
Farsz:
600g pomidorów
200g tuńczyka w oliwie
50g anchois
50g zielonych oliwek faszerowanych
1 jajo
1 szalotka
3 łyżki oliwy
Ciasto:
200g mąki
2 jaja
1 żółtko
1 łyżka roztopionego masła
250ml mleka
250ml wody mineralnej
1 łyżka cukru
sól
sklarowane masło do smażenia
100g konfitury morelowej
4 łyżki soku cytrynowego
Krem:
3 żółtka
50g cukru
70g masła
3 białka
50g cukru
Do przybrania:
czereśnie koktajlowe
skórka cytrynowa
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
200g margaryny
210g cukru
2 jajka
360g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100ml mleka
Nadzienie:
400ml malin (objętościowo)
1 łyżka mąki
1 łyżka cynamonu
Kruszonka:
60g mąki
4 łyżki cukru
50g margaryny
2 łyżeczki cukru waniliowego