Przepisy z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami
Kolorem zielonym zaznaczono makarony, mąki, kasze, zboża
30dag (1 1/2 szklanki) mąki
13dag margaryny
3dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
4-5 dużych jabłek
50 dkg mąki
1 kostka masła
1 jajko
1 szklanka cukru
1/4 torebki proszku do pieczenia
łyżka spirytusu
1/4 szklanki otręb
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder
Ciasto:
250g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375g cukru
300ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory
Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
4 żółtka
100g cukru
50g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100g zmielonych orzechów
200g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20ml rumu
4 białka
szczypta soli
100g miąższu dyni, pokrojonego w kostkę
60g orzechów włoskich, drobno posiekanych
1 laska wanilii
150g cukru
120g masła
2 jaja
200g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina sproszkowanego ziela angielskiego
szczypta startej gałki muszkatołowej
szczypta soli
100g rodzynek
Do dekoracji:
1 żółtko
połówki orzechów włoskich
40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
10dag (5 łyżek) cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki gęstej śmietany lub kwaśnego mleka
1 opakowanie cukru waniliowego lub esencja zapachowa
1 1/2kg śliwek
cukier puder do posypania
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru
1 żółtko
sól
Inne:
700g sera
12 jaj
50g masła
200g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50g smażonej skórki pomarańczowej
50g rodzynków
2 łyżki manny
Do podania:
bita śmietana
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
Krem:
250ml mleka
3 żółtka
75g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki kartoflanej
70g czekolady tartej lub w proszku
Inne:
125ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
20dag makaronu (50dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20dag tartego żółtego sera
sól
1250ml rosołu z kostki rosołowej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
10dag sera żółtego (parmezan)
4 żółtka
1/4 l śmietany
koper
sól
Do podania
15dag ugotowanego makaronu
Ciasto:
200g mąki
250ml wody
250ml piwa
2 jaja
2 łyżki oliwy
skórka z 1 cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki
sól
masło do smażenia
Sos:
200g cukru
1 łyżka masła
sok z 2 pomarańczy
sok z 1 cytryny
50ml koniaku
Nadzienie:
3 gruszki
300ml syropu waniliowego (przepis "płonące sliwki" w dziale "desery")
100g migdałów
50ml śliwowicy