cojemy.pl > Inne składniki > Rosół > Przepisy na potrawy > Strona numer 4

Przepisy z rosołem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z winem i serem żółtym
Amoniak do ciast (węglan amonu) Bulion Dżem Frytki Kawior Kisiel Liść klonowy Musli Powidła Proszek do pieczenia Płaty lasagne Rosół Soda oczyszczona Szyszki sosnowe Tortilla Wywar z warzyw Żelatyna
Ciasta z rosołem Dania główne z rosołem Dania na grilla z rosołem Dania rybne z rosołem Kolacje z rosołem Przekąski lub przystawki z rosołem Przetwory z rosołem Sosy z rosołem Zapiekane z rosołem Zupy z rosołem

Kolorem zielonym zaznaczono rosół

Lasagne z dorszem w sosie dyniowym

Forma potrawy: Zapiekane, Danie rybne, Danie główne
8 płatów lasagne
500g filetów z dorsza
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na sos dyniowy:
400g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
1 szalotka, obrana i drobno posiekana
15g masła
150ml wody
1 kostka rosołu drobiowego
1/4 łyżeczki curry
szczypta chili, sól, pieprz
Na sos beszamelowy:
20g masła
1 łyżka mąki
150ml mleka
1 łyżka startego ostrego sera
sól, pieprz
» zobacz przepis

Ziemniaki po węgiersku

Forma potrawy: Danie główne
1kg ziemniaków
25dag wędzonej kiełbasy (salami, kabanosy)
2 średnie zielone papryki
3 pomidory
5 cebul
1 pojemnik (15 dag) kwaśnej śmietany
1 szklanka rosołu (instant)
5dag tłustego, wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
po 1 łyżce smalcu, kminku i słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
» zobacz przepis

Kurki duszone

Forma potrawy: Danie główne
1kg kurek
1 cebula
100g masła
125ml rosołu lub wody
125ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz
Do podania:
ziemniaki pureé
» zobacz przepis

Zapiekanka z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
Na 4 porcje:
80dag ziemniaków
2 średnie kalarepki
1/4 l rosołu
5dag masła lub margaryny
3dag mąki
1/4 l mleka
10dag topionego serka o smaku śmietankowym
sól
tarta gałka muszkatołowa
25dag schabu
5dag żółtego sera (najlepie goudy)
natka pietruszki do dekoracji
» zobacz przepis

Kurczak z pieczarkami w folii

Forma potrawy: Danie główne
25dag pieczarek
3 zielone cebulki drobno posiekane
3 zmiażdżone ząbki czosnku
1/4 łyżeczki tymianku
1/4 łyżeczki majeranku
3 łyżki stołowe czerwonego wina
1/4 szklanki rosołu z kury
2 łyżeczki soku z cytryny
2 większe piersi z kury, bez kości i skóry, podzielone na pól
4 cienkie plasterki szynki
» zobacz przepis

Dorsz w sosie słodkokwaśnym

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg dorsza
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szklanka oleju
10dag cebuli
10dag marchewki pokrojonej w słupki
sos:
łyżeczka octu
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżki soli
2 łyżeczki pasty pomidorowej
łyżka maggi
łyżka wody
1/2 szklanki rosołu
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Do podania:
ryż
surówka z pora i cebuli
» zobacz przepis

Naleśniki z grzybowym nadzieniem

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
Składniki na 4 porcje:
po 1 szklance mąki i mleka
3 jajka
3-4 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli i proszku do pieczenia
Nadzienie:
po 30dag kurek i pieczarek
13dag małych pomidorów
1 cebula
5dag wędzonego boczku
1/2 szklanki rosołu (instant)
3/4 pojemnika (15 dag) gęstej, kwaśnej śmietany
po 1/2 pęczka szczypiorku i natki pietruszki
4 łyżki masła lub margaryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki tymianku
pieprz
» zobacz przepis

Dynia w skorupce ziemniaczanej

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
600g pomarańczowej dyni (np. piżmowej)
sól, pieprz
mąka
1 jajo
300g ziemniaków
olej roślinny do smażenia
Na sos paprykowy:
2 szalotki
1 łyżka masła
1 czerwona papryka
1 gałązka tymianku
1 ząbek czosnku
1 goździk
40ml wermutu
4 łyżki białego wytrawnego wina
1/8 l śmietany kremowej
1/8 l rosołu z drobiu
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
olej z pestek dyni
prażone pestki dyni do dekoracji
» zobacz przepis

Makaron z cielęciną

Forma potrawy: Danie główne
2 kotlety cielęce
garść makaronu na osobę
najmłodsze warzywa, jakie się da znaleźć (marchewki, brokuły, co kto lubi)
1/4kg pieczarek
garść winogron
sok z cytryny
1/2 szklanki białego wina (takiego jak do obiadu)
1/2 szklanki rosołu
masło do smażenia
» zobacz przepis

Zupa z brokułów

Forma potrawy: Zupa
1,5kg brokułów
125g mielonego chudego mięsa wołowego (tatar)
125g metki wieprzowej
kostka rosołu wołowego
łyżeczka nasion kopru
łyżeczka musztardy
łyżeczka soli
łyżeczka świeżego zmielonego pieprzu
czerstwa bułeczka
1 całe jajo
1 żółtko
2 trójkątne serki topione
2 łyżki mleka
kieliszek wytrawnej sherry
» zobacz przepis

Węgorz po wrocławsku

Forma potrawy: Danie rybne
1kg węgorza
80ml śmietany
20dag selera
2dag masła
tłuszcz
2dag mąki
1 szklanka rosołu
20dag pieczarek
zielenina
żółtko
sól, pieprz
sok z cytryny
» zobacz przepis

Kulebiak z mięsem w cieście drożdżowym

Forma potrawy: Danie główne, Ciasto
Ciasto:
25dag mąki
125ml mleka
3dag masła
1 żółtko
1 jajo
1 łyżeczka cukru
2dag drożdży
1 płaska łyżeczka soli
Farsz:
35dag gotowanej wołowiny lub pieczonej wieprzowiny lub obu mięs w dowolnej proporcji
10dag słoniny
1 średnia cebula
4dag masła
2 łyżki rosołu
4dag czerstwej bułki
sól, pieprz
Inne:
2dag masła do posmarowania formy
1 jajo do posmarowania kulebiaka
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.