Ciasta z margaryną
Kolorem zielonym zaznaczono margaryna
Ciasto 1:
2,5 szkl. mąki
1 margaryna
6 żółtek
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Ciasto 2:
6 białek
3/4 szkl. cukru kryształ
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
15dag orzechów włoskich (posiekanych)
Krem:
1 kostka margaryny
1 puszka mleka skondensowanego (słodkiego)
2 łyżeczki kakao
paczka płatków migdałowych do posypania
20dag (1 szklanka) mąki pszennej
20dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej
20dag margaryny
30dag (1 1/2 szklanki) cukru
4 jaja
3/4 szklanki mleka lub śmietany
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 łyżka kakao
tłuszcz i tarta bułka do formy
3 szklanki płatków owsianych
25-50dag (1/2 szklanki) cukru
4 łyżki kakao
13dag margaryny
8 łyżek mleka
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
cukier puder do posypania
2 szklanki mąki
półtorej szklanki cukru
5 jaj
pół kostki masła lub margaryny
3 łyżki oleju
4 łyżki kakao
łyżka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
gruszki surowe lub z kompotu
40dag czarnych jagód
15dag cukru
2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
50dag mąki krupczatki
25dag margaryny
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany
sól
Masa serowa:
40dag tłustego twarogu
1 szklanka cukru pudru
2 żółtka
1 szklanka śmietany kremówki
5 łyżeczek żelatyny
1 torebka cukru waniliowego
40dag czarnych jagód
15dag cukru
2 łyżki cukru pudru
Na 12 porcji:
3 puszki (po 425 ml) moreli
18dag masła lub margaryny
1 cukier waniliowy
3 jajka
15dag gęstej kwaśnej śmietany
40dag mąki
1 proszek do pieczenia
5dag konfitury morelowej
cukier puder do posypania
tłuszcz do posmarowania formy
2 szklanki mąki pszennej
1 1/2 szklanki cukru
25dag margaryny
6 jajek
3/4 szklanki maku
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 esencja migdałowa
40dag gruszek z syropu
Do przygotowania formy:
1 łyżka margaryny
1 łyżka mąki
25dag ryżu
1 szklanka wody
1 szklanka mleka
2dag margaryny
2 jajka
15dag cukru
cukier waniliowy
sól
zapach cytrynowy do ciast
tłuszcz i bułka tarta do formy
40dag truskawek
1 szklanka śmietany
50dag (2,5 szklanki) mąki
5dag (3 łyki) cukru
6dag margaryny
2 całe jaja i 3 żółtka
szklanka mleka
5dag drożdży
0,5 słoika powideł lub dżemu
1 łyżka octu lub spirytusu
szczypta soli
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania
0,5kg mąki
20dag margaryny
2 jaja
surowe żółtko
15dag cukru
opakowanie cukru waniliowego (lub wanilii)
5-6 łyżek śmietany
proszek do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
jabłka pokrojone w kostkę (najlepiej lekko kwaśne)
trochę rodzynek
cynamon
30dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3dag drożdży
6dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Ciasto:
półtorej szklanki mąki pszennej
pół szklanki cukru
17dag masła
2 żółtka
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżki margaryny
Polewa:
2/3 tabliczki czekolady mlecznej (7 dag)
10dag posiekanych orzechów laskowych
1/3 szklanki cukru
2 białka
sól