cojemy.pl > Alkohole > Rum > Przepisy na potrawy > Strona numer 2

Przepisy z rumem


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek
Arak Brandy Cydr Gin Koniak Likier Likier typu triple sec Piwo Poncz Rum Sake Spirytus Szampan Tequila Wermut Whisky Wino Wódka Śliwowica
Ciasta z rumem Dania główne z rumem Desery z rumem Drinki i koktajle alkoholowe z rumem Kolacje z rumem Napoje z rumem Przekąski lub przystawki z rumem Przetwory z rumem Sosy z rumem Śniadania z rumem

Kolorem zielonym zaznaczono rum

Fondue czekoladowe

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
8-10 tabliczek mlecznej lub gorzkiej czekolady
1 - szklanka słodkiej śmietanki
2 - łyżki rumu lub brandy
świeże owoce lub biszkopty
» zobacz przepis

Płonące banany

Forma potrawy: Deser
4 duże banany
400ml soku pomarańczowego
pół cytryny
4 łyżki cukru pudru
50g masła
2 łyżki likieru pomarańczowego lub bananowego
100ml rumu
50g posiekanych migdałów
1 łyżka cukru
4 porcje lodów waniliowych
» zobacz przepis

Pieczone banany

Forma potrawy: Deser
4 banany
1 tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej
2 łyżki rumu
» zobacz przepis

Zorza polarna

Forma potrawy: Drink lub koktajl alkoholowy
150ml wiśniówki
50ml wermutu
20ml rumu
50ml soku z czarnej porzeczki
» zobacz przepis

Dżem z pigwy

Forma potrawy: Przetwór
0,25 litra wody
0,75kg cukru
1 cytryna
1kg pigwy
50g jasnych rodzynek
0,25 litra rumu, koniaku lub czystej wódki
» zobacz przepis

Szpikowane jabłka w winnym sosie

Forma potrawy: Deser
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier
wanilia
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
» zobacz przepis

Deser Pischingera

Forma potrawy: Deser
1 kieliszek rumu (10dag orzechów laskowych lub włoskich)
2 całe jajka (2 żółtka)
1 kostka masła (150 g)
25dag cukru pudru (10 dag)
3 kopiaste łyżki kakao (10dag gorzkiej czekolady)
1 opakowanie dużych kruchych wafli (5 -6 wafli)
» zobacz przepis

Arbuz z lodami i orzechami

Forma potrawy: Deser
połowa arbuza
owoc granatu
ok. 250ml lodów śmietankowych
5dag rodzynek
po łyżce łuskanych pistacji i migdałów
kieliszek rumu
» zobacz przepis

Mleczny tort serowy

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto
1 1/2 szklanki mąki pszennej
10dag migdałów
1 szklanka cukru
6 jajek
15dag margaryny
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Do wysmarowania tortownicy:
1 łyżka margaryny
Do przełożenia tortu:
15dag powideł śliwkowych
1 łyżka rumu
Do przybrania:
4-5 łyżek pokruszonych płatków migdałowych
Masa serowa
2 litry mleka
2 szklanki śmietany 18-procentowej
20dag margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
5 jajek
5dag posiekanych obranych migdałów
5dag rodzynek
» zobacz przepis

Piernik z budyniem jabłecznym

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1 prostokątny piernik
2 kawałki imbiru z syropu
50g kandyzowanych wiśni
225g mrożonych plasterków jabłek
3 łyżki rumu
50g granulowanego cukru
Do podania śmietanka lub custard (słodki sos budyniowy)
» zobacz przepis

Gorące pikantne owoce

Forma potrawy: Deser
425g brzoskwiń z puszki
425g gruszek z puszki
50g rodzynek
1 laska cynamonu
4 goździki
4 łyżki rumu
śmietanka (ewentualnie)
» zobacz przepis

Muszelki rumowe

Forma potrawy: Ciasto
półtorej szklanki mąki (ok. 25 dag)
9 czubatych łyżek cukru pudru (ok. 18 dag)
6 płaskich łyżek masła lub margaryny (ok. 13 dag)
4 czubate łyżki cukru
1 jajko
1 torebka cukru waniliowego
8dag mielonych migdałów
3dag rodzynek
1/3 buteleczki aromatu rumowego
3 łyżki marmolady z czerwonej porzeczki
1 łyżka rumu
mąka do posypania blatu
tłuszcz do blachy
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.