Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
0,25 litra wody
0,75 kg cukru
1 cytryna
1 kg pigwy
50 g jasnych rodzynek
0,25 litra rumu, koniaku lub czystej wódki
Z cytryny wycisnąć sok i pokroić jej skórkę (tylko zewnętrzną część)
na bardzo drobne paseczki.
Pigwę oczyścić i pokroić w małą kostkę.
Zagotować wodę, cukier oraz sok z cytryny i skórkę, dodać pokrojoną pigwę, gotować 5 minut.
Dodać rodzynki, gotować następne 5 minut.
Ostudzić, dodać wybrany alkohol, można na pewien czas odstawić do nabrania aromatu, następnie przechowywać w słoikach.
Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru
Forma potrawy: Przetwory
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Kolacje, Śniadania
4 serki camembert
kiść winogron
dżem borówkowy
2 jajka
2 łyżki mąki
4 łyżki bułki tartej
łyżeczka słodkiej papryki mielonej
sól
olej do smażenia
tosty
Forma potrawy: Przetwory
1,5 kg kabaczka
1 duża cytryna
ok. 1 kg cukru
7 g mielonego imbiru