Forma potrawy: Zupy
3 buraki ćwikłowe
200 g białej kapusty
rzodkiew
cebula
szklanka gęstej i słodkiej śmietanki
sól
2 litry wody
Do podania z:
koperek
lub natka pietruszki
Forma potrawy: Zupy
0,5 główki posiekanej białej kapusty
4-5 - ziemniaki pokrojone w kostkę
2 - ugotowane buraczki ćwikłowe starte na tarce
1 - szklanka ugotowanej białej fasoli
1 - marchew starta na tarce
1 - szklanka śmietany
1 - cebula pokrojona w kostkę
3 - łyżki pasty pomidorowej
pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
1 - łyżka oleju
Forma potrawy: Zupy
30 dag soczewicy
kilka plastrów boczku wędzonego
włoszczyzna
seler
por
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
kilka ziemniaków
majeranek
sól
świeżo mielony biały pieprz
posiekana pietruszka
Forma potrawy: Zupy
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
Forma potrawy: Zupy
2 obrane bakłażany
4 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki wody
1 drobno pokrojona cebula
1 drobno pokrojona cukinia
2 obrane i pokrojone w kostkę pomidory
1 łyżeczka pokrojonego tymianku lub macierzanki
2 łyżeczki soku z cytryny
3,5 szklanki warzywnego rosołu
sól i pieprz
Forma potrawy: Zupy
250 g zielonych szparagów
1 czerwona papryka
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 papryczka chili
1 łyżka oleju
1 płaska łyżeczka curry w proszku
2 łyżeczki mąki
600 ml bulionu warzywnego
400 ml niesłodzonego mleczka kokosowego
czarny pieprz
sól
sok z limonki
4 gałązki kolendry
Forma potrawy: Zupy
100 g soi (moczonej przez noc)
150 g kiszonej kapusty
1 cebula
1 łyżka pasty pomidorowej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju sojowego
1 łyżeczka ziaren kminku
1 łyżeczka suszonego majeranku
900 ml wywaru z gotowania soi
Syryjski żur z soczewicy i szpinaku
Forma potrawy: Zupy
200 g soczewicy
pół litra zimnej wody
2 cebule
olej
50 g szpinaku
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zielenina